SZAKMAI ÉRTÉKELÉS - Társastánc

Ebben az évben július 2–6. között Székesfehérvár adott otthont a XXXI. Speciális Művészeti Fesztivál programjainak. Az egyesület és a város színvonalas körülményeket biztosítottak a lebonyolításhoz. A Vörösmarty Színház exkluzív színhelye volt a bemutatóknak kellemes szórakozást nyújtva a látogatók számára.

Én magam is kis izgalommal vártam a megnyitó kezdetét, hiszen tudtam, hogy a legjobb tánccsoportok adják a műsort.

Elsőként a székesfehérváriak igen színvonalas bemutatóját láthatta a közönség „Négy évszak” címmel. Majd ezt követte az elnöki megnyitó, s a végén egy kis bécsikeringő etűddel vezette át a tánccsoportok műsorához. Természetesen a keringőt egyik balmazújvárosi táncoslánnyal kezdte, akit átadott eredeti párjának.

Ezek után már korábban láhatott táncokat mutattak a csoportok előző év fesztiváljainak legsikeresebb előadásaiból.

Elsőként Regöly Hully-Gully tánccsoport előadásában Rumba koreográfiát láthattunk igen stílusos előadásban.

Őket követte Bánhalma Táncolj szívből tánccsapata, akik 2016 Egri fesztiváljára készített táncukat adták elő. A szving koreográfi játékossága, jó hangulata most is érződött

A Wywaras. Dance Group egy egészen modern zenére készített becsikeringőt mutatott repertoárjukból. Ez koreográfia is komoly feladat volt a táncosok számára, melyet kitűnően megoldottak.

Ezt követően a közönség a Figura tánccsoport sikeres Tangó bemutatóját láthattuk a színpadon. Ez koreográfia figyelembe vette a táncosok képességét és ehhez igazította táncfiguráit.

Végezetül a tavaszi tánctáborban készített három táncból álló latin mix koreográfiát mutattuk meg. Ennek a koreográfiának az erőssége az, hogy a különböző képességű, adottságú csoportok is kitűnően tudnak együtt dolgozni, táncolni. Gratulálok a regölyi, bánhalmi, balmazújvárosi táncosoknak és oktatóinak. Ugyancsak elismerés a Figura tánccsoport részére is. Ez a négy csoport az, akik kiemelkedő munkát végeznek, s jól hasznosítják a továbbképzéseken hallottakat.

Következzen egy kis értékelés a fesztiválon látottakról:

Vadrózsa Tánccsoport – Magyarszerdahely

A csoport elég szép létszámú, ugyanakkor képességek tekintetében is vegyes. A tánc, amit választottak a bemutatóra nem haladta meg tudásukat. Egész jól zenében táncoltak. Nagyobb figyelmet kell fordítani a pontos lépésekre. Természetesen törekedni kell arra, hogy mindenki egyszerre táncolja a sorozatot. Jól sikerült a vége póz. Mozgásukon látszik a tánctábor hatása. 

Vadvirág Tánccsoport - Polgárdi

12 fő táncolt a koreográfiában. A tánc során zenére történő karmozdulatok voltak a jellemzőek. A körön sétákat a zene ritmusára kell táncolni illetve végrehajtani. A jelmezt jobban meg kell választan, ne lógjanak ki a hasak.

Figura Tánccsoport - Budapest ENO

A már „rutinosnak nevezhető csoport” viszonylag nehéz fába vágta fejszéjét Ed Sheeran: Perfect című zenéjére készített koreográfiával. Maga a zene igazából angolkeringő, s nehezen táncolható. A koreográfia során figyelni kellett arra is, hogy nem pontosan párban vannak a táncosok. Mindezeket figyelembe véve egy elegáns előadást láthattunk. Gratulálok a csoportnak, sokat fejlődtek társastáncban is. Szép munka, elismerés Mike Kriszta csoportvezetőnek.

Bíborszín Tánccsoport - Szekszárd

A föld könnyei címmel mutattak egycsoportos modern tánc koreográfiát. Mint ahogy minden évben a résztvevők képességeihez igazítva készítették a koreográfiát. Táncosok mozgásképességéhez igazítva jó kis formációt láthattunk. Csak annyit mutattak, amit meg tudtak csinálni.

Élettér Művészeti Csoport - Nagykanizsa

A 15 fős csapat széken ülve mutatta be koreográfiáját. Három etűdöt láthattunk tőlük. Ebben az igen egyszerű sorozatban nagyon fontos, hogy egyszerre dolgozzon mindenki, természetesen a zenére. Az látszik, hogy nem egyforma képességűek a csoport tagjai, ennek fényében kell megalkotni sorozatokat.

Napsugár Tánccsoport - Magyarszerdahely

A 16 fős csoport mai modern zenére készített táncot mutatott, amit szólóban táncoltak. Valamennyi lépés, amit használtak zenében jól táncolhatóak. Nagyon pontosan kell az alaplépéseket megtáncolni. Gondolok a Cha-cha-cha alaplépésére Sétalépéseknél fontos a latinos mozgás.

Liget Táncosai - Szolnok

Igazából merész vállalkozás volt részükről ez Jive. A zene tempója úgy érzem, hogy gyors volt Nem tudták pontosan megtáncolni a tánc figuráit. A három pár nem volt együtt. Nem szabad feladni, csak lassabb zenét kell keresni, aminek a tempója jó a táncosoknak.

Kavalkád Tánccsoport - Ajka

A 12 fős csapat részére egy igazi latinos koreográfiát készített vezetőjük. tulajdonképp party-disco sorozatokat láthattunk. Egy két ember kivételével mindenki pontosan zenében, ritmusra táncolt Jó volt látni, hogy kevés volt a tévesztés. Gratulálok Angelmayer Tamásné Ildikónak a csoportvezető tanárnak.

Pándy Kálmán Otthon Tánccsoportja - Mohács

Előadásukban öt pár által keringőt láthatott a közönség. Mint minden évben igen elegáns volt a ruházatuk most is. Igyekeztek a koreográfiát úgy készíteni, zenében, dallamhoz igazodva történjenek a térforma változások. Igazából azt sajnálom, hogy a csapatban kevés a sérült résztvevő.

„IZISZ” szárnyai – Magyarszerdahely

Egy duót láthattunk a hastáncosoktól, melyben egy sérült volt az oktató mellett. Jól használták mindketten a leplet. Látszott, hogy zenére készültek a mozdultsorok.

Dobok, ütemek - Magyarszerdahely

Ez előző évekhez képest látszott a fejlődés. A nyolc fő kisebb nagyobb hibák ellenére viszonylag együtt mozgott illetve dolgozott. A kor5eográfián látszott, hogy azt a zenére készítették. Ruhájuk, illett a táncukhoz.

Egy angyal mindent lát - Bóly

Csoportos modern táncot láthattunk nyolc fő előadásában. Látszott, hogy megpróbáltak pontosan ütemben lenni, de sokszor félrecsúsztak. Korábbi évekhez képest látszik az előrelépés, de ezt igazítani kell a csoport képességeihez.

Keringő formáció - Liget Otthon

Angolkeringő formációt készítettek nyolc párra. Örömteli, hogy a táncosok többsége gyengébb képességű, de mégis elkezdtek velük foglalkozni. Jelenleg a tánc során zömmel sétalépéseket használtak, fiúk fejük fölött kézzel körbevezették a lányokat Az angolkeringő jellemző lépései legyenek meg. Koreográfia készítésénél figyelembe kell venni a zene dallamíveit, ütemét. Tudom nehéz feladat,

Despacito - Ágfalva

Kettő fő duóját láthattuk. Az igazság az, hogy amit táncoltak igencsak kevés volt. Sokkal több dolgot le lehetett volna venni a Klippről. Talán az volt a lerosszabb, hogy azokat az egyszerű dolgokat sem táncolták együtt. A disco táncoknál nagyon fontos az ütem, s hogy arra táncoljunk.

Táncolj Szívből Tánccsoport - Bánhalma

Lélegezz címmel csoportos moderntáncot mutattak be három pár előadásában. A csoport erre a fesztiválra divattáncok közül Hustlere készített koreográfiát táncoltak. Végig zenében voltak, s a figurákat együtt táncolták.

Gratulálok Kalmár Anikó koreográfusnak, hogy csak olyan motívumokat táncoltatott, melyet a csoport meg tudott csinálni.

Wywaras Dance Group - Balmazújváros

Don Quijote ébredése címmel egy nagyon átgondolt táncjátékot láthattunk előadásukban. A táncjátékban több társastáncot is használt a koreográfus. Külön erénye a csoportnak, hogy nagyon pontosan és zenére táncoltak. Mint minden évben előadásmódjukon is látszik, hogy élvezik, amit csinálnak. Lépéseik pontosak, visszaadják a táncok jellemző sajátosságit. Szívből gratulálok Iszák Anna koreográfus csoportvezetőnek, mert minden évben megtudnak lepni minket. Minden előadásuk a csoportra van szabva, s ezért van az, hogy a csapat örömmel táncol.

Számomra örömteli élmény volt, hogy a megnyitó telt színházas közönsége előtt táncolhatott a négy legjobb táncos csapat. Mindegyik csoport táncában lehetett látni a továbbképzések hasznosságát. Az ott tanultak kivétel nélkül beépültek táncaikba, stílusos bemutatókat eredményeztek.

A fesztivál programjában látottakra is jellemző, hogy mindinkább kevesebb az olyan bemutató, mely súlyos hibákat tartalmaz. A csoportvezetők egyre inkább figyelembe veszik csoportjaik képességét, s ehhez igazítják táncaikat. A jelmezek, kosztümök jól illeszkednek az adott előadáshoz.

Gratulálok mindenkinek. Sok-sok kitartást jó munkát kívánok a csoportoknak.

Botond Béla, táncpedagógus

Last modification: V 20 jan. 2019