SZAKMAI ÉRTÉKELÉS – ÉNEK ÉS ZENE

Az idei fesztivál számomra kicsit más volt, mint az eddigiek. A hazai pálya terhe nyomta a vállunkat. Szerettük volna, ha megérkeztek, minden készen álljon, minden jól sikerüljön, mindenki feltétel nélkül érezhesse jól magát. Teher, de még is édes teher volt ez. Jó volt Fehérváron üdvözölni, vendégül látni titeket.

Igyekeztünk Elnök Úrnak minden segítséget megadni a hazai pálya előnyeit kihasználva. Bízom abban, hogy ez sikerült és mindenki jól érezte magát!

Nézzük a csoportok színpadi munkájának értékelését. Öröm számomra, hogy úgy látom újra, egyre többen érkeztek zenei, zenekari produkciókkal. Tizennyolc zenei produkciót láthattunk, mindegyik élmény volt a maga nemében.

A regölyi Színborák műsora nagyon jól lett összeállítva. Látható volt, hogy szeretik a számokat a zenészek. Fontos, hogy minden dalban megtaláljuk a megfelelő hangnemet, mert sajnos egy- egy félhang is sokat jelent egy énekes számára. Úgy gondolom, ha megtaláljátok a jó hangnemet, akkor szuper kis énekeseitek lesznek. Még egy, ami megkönnyítheti az énekesek feladatát. Nehéz úgy kezdeni egy számot, hogy együtt lép be a zene és az ének, merj változtatni, nyugodtan tegyél be néhány plusz ütemet, akkordot. Szerintem ismét kezd a zenekar magára találni. Kitartás, jók vagytok!!!

Polgárdi Tekerespuszta, Bíborszív zenekarának műsora szórakoztató, közönség ébresztő volt. A szintetizátoron játszó fiú láthatóan nagyon élvezi, amit játszik, nagyon ügyes, kiváló ritmusérzékkel. Érdemes lenne ezt a zenekart kibővíteni, szuper kis csapat lenne.

Arpeggio Nuovo Zenekar teljesítménye mindig magas színvonalú. A zenekarra az összhang, az egymásra figyelés, a kiválóan meghangszerelt dalok jellemzőek. Nagyon örültem annak, hogy sikerült egy plusz segítőt találni a zenekarhoz. Voltak hibák a műsorban, néha szétesett a dallam és néha a kíséret érdekesen szólt, de összeségében ezek javítható hibák, szép műsorral szórakoztatták a közönséget.

Az egyéni énekek közül kiemelném Seres Gábort, akinek az idén igazán sikerült megtalálni azokat a dalokat, melyeket magának tudott érezni. Sikerült ellazulnia a színpadon, ezáltal át tudta adni magát az éneklésnek, melyet Mujahid Zoltán művész Úr is kiemelt. Köszönöm az élményt!

Ágfalvai páros sajnos nem találta meg a kíséretet, sem ritmusban, sem hangnemben nem volt jó az ének, egy segítő ilyenkor mindenképp legyen mellettük!

Raffael Attila, jó lesz, ne add fel, találd meg újra önmagad egy- egy dalban!

A budapesti XV. kerület zenekara igazán az örömzenélésről szólt. Mindenki remekül érezte magát a színpadon, de ez azért egy kicsit a minőség javára is ment. Az Apám hitte dal nagyon szép, de meg kell találni a megfelelő hangnemet, mert a segítőnek magas volt, valamint én megfordítanám a hangsúlyt, jobban kiemelve a lakót, hiszen szépen énekelt. A kongán doboló fiú nagyon biztos, pontos ritmusérzékkel rendelkezik, ezt érdemes kihasználni. Zene nélkül mit érek én. Ez a szám nagyon jól állt nekik, de sajnos ez is magas volt, a lakót szinte itt nem is lehetett hallani, nagyon rosszul volt beállítva a mikrofonja. A dob szóló szuper volt, csak kicsit hosszú. A spanyoldalban látszott igazán, hogy a ritmus kíséretet játszóknak mennyire szüksége lenne az irányításra, erre figyeljetek oda, viszont a hangnem itt jó volt. Egy nagyon vidám és ígéretes csapatot láthattunk a színpadon.

A Magyarbánhegyesi énekes fiú sajnos nagyon hamis volt, kellene neki segítség, támogatás, ha kell a színpadon is!

Bólyi zenekar műsora szintén nagyon jól meghangszerelt darabokból állt. Az első dalban szerintem kicsit lassú volt a tempó és az éneken kellene dolgozni még. A második számot imádtam.

Mohácsi dobzenekarról csak annyit tudok mondani, hogy én nagyon szeretem, amit csinálnak. Remélem, látom még őket teljes létszámmal is, de az „Ír álom” nekem megint remek élményt nyújtott.

Mohácsi énekkar produkciójával az volt a legnagyobb gondom, hogy olyan zenei alapra énekeltek, melyen volt ének. Ez nem jó, nekünk a ti éneketek lenne fontos, azt szeretnénk hallani. Javasolnám, hogy keressetek olyan dalokat, melynek van karaoke verziója, dolgozzatok arra!

Polgárdi Ipartelep énekkara megint nehéz darabot választott, de csodálatosan énekeltek. A csapatban irigylésre méltó a színpadi fegyelmezettség és egymásra figyelés, lakók és a segítőik közötti összhang. Várom a további fellépéseiteket!

Kisléta, úgy látom, kevesebben vagytok, mint régebben, remélem ez csak ideiglenes. Nagyon szép darabokat választottatok. Az alkonyat film betétdala szépen szólt, de kicsit még dolgozzatok rajta. Az énekes számban a kislány nagyon édes volt, jól énekelt, itt a kezdést kellene egy kicsit jobban kidolgozni. A harmadik szám nagyon jól sikerült! Csak így tovább!

Nagyon örültem annak, hogy a székesfehérvári LARKE egyesület is képviseltette magát a fesztiválon. Kruczler Gergő tangóharmonikájával varázsolta el a közönséget, remek zenész. Köszönjük szépen!

A székesfehérvári Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon műsorában egy nagyon jó hangulatú kis csapatot láthattunk. Mindenki remekül érezte magát, ez is egy örömzene volt. Javasolnám nektek, hogy a csapatban rejlő értékeket emeljétek ki (Anita és Gábor) és a dalokat építsétek fel. Legyen íve, legyen felépítése a daloknak. Örülök, hogy itt voltatok a fesztiválon!

Eger: Terra-kotta zenekar

Az idei fesztiváli kedvenceim voltak. Minden megvolt, ott volt a színpadon, ami egy kiváló fellépéshez, egy kiváló zenekarhoz kell. Fantasztikusan meghangszerelt darabok, sokféle hangszer, remekül használva, érdekes ritmusok, megoldások a csapattól, majd mindezt megfűszerezve egy örömzenéléssel. Szuperek voltatok, csak gratulálni tudok a csapatnak és a vezetőnek egyaránt! Köszönöm az élményt!

Összegezve a Van Fesztivál hetét, elmondhatatlanul örülök, hogy házigazdái lehettünk ennek a csodálatos programnak. Megtöltöttétek a várost élettel, művészettel, szeretettel. Mindenki rólatok beszélt. A színházi programokról, szabadtéri műsoraitokról, az esti koncertek hangulatáról. Minden vendégünk boldogan ment haza, telítve szeretettel. Rólatok szólt a tévé, a rádió, a város ezen a héten. Köszönöm nektek, hogy itt voltatok! Jövőre remélem, mindenkivel találkozunk a következő fesztiválon! Addig is jó, eredményekben gazdag felkészülést kívánok mindenkinek!

Kováriné Bujdosó Lilla, gyógypedagógus

Last modification: V 20 jan. 2019