SZAKMAI ÉRTÉKELÉS - Néptánc

Remek hangulatú fesztivált kaptunk megint, Székesfehérváron. Szinte már felsorolni sem tudom azokat a részleteket, amik emelni tudják a rendezvény értékét, mert számomra hibátlan lebonyolítású fesztiválon vagyunk túl.

Napsugár Klub Abádszalók: Történet!

Mivel én voltam a tánc koreográfusa, szakmailag nem értékelném, de azt, hogy ez a három fiatal maximálisan teljesítette az én és a maguk elvárását, meg ér egy nagy-nagy dicséretet. Olyan színpadi rutin alakult már ki az előadókban, hogy megirigyelheti sok-sok szereplő is. Persze ehhez rengeteg munka és gyakorlás kell, ami igazolja azt, hogy szinte nincs lehetetlen. Gratulálok nekik!

Tyúkbolondító Néptánccsoport Budapest: "különleges lépések"- Hoina!

Második éve szerepel ez a csapat, fesztiválon. Látszik munkájukon az, hogy a vezetőjük, alapos időt nemkímélő munkát szereti. Minden a tanfolyamon megemlített részletet láttam a műben ügyesen megformálva. Jó a stilizált viselet, a fiúkat kellene még egy kicsit egységesíteni. Anita nyugodtan legyél elől, hogy lássanak a többiek, nagyobb biztonsággal táncolnának. A zenét próbáld meg jobban szerkeszteni és arra nagyon vigyázzatok, hogy előadásban ne legyenek "civiles" allűrök. Az előadáshoz még a tapsrend is hozzátartozik.  A színpad nagyon szigorú szabályokkal működik. Jó volt!

Tópart Néptánccsoport Pusztataskony: Kismadár!

Itt sem akarom a koreográfiát értékelni, viszont az előadást annál jobban. Olyan összhangban dolgozok a csoport, hogy példa értékű. Köszönhető ez a vezetőjük szisztematikus munkájának és a tudatos irányításának. A fiatalok egyénileg, igen csak különböző tehetségűek, mégsem láttam az előadásban ezt. Nagyon jó úton járnak, továbbra is szorgalmazom a tanfolyamokon való részvételt és a sok szereplést. Ez ad színpadi rutint. Köszönöm, jó volt!

Fenyves Néptánccsoport Bánhalma: Moldvai táncok!

Nagyon-nagy fejlődésen megy a csapat. Olyan tudatos munka van ebben, amit mindig is mondok a felkészítőknek, hogy csak így lehet minőséget teremteni. Rendkívüli ízléssel elkészített jelmezeket látok most már minden alkalommal. Szilvi kitartó szorgalma és a szakmai tanfolyamon átvett információk, alkalmazása teszi teljessé a munkájukat. Csak így tovább. Nagyon gratulálok!

Napsugár Tánccsoport : Orosz tánc Debrecen

Aranyosan előadott, sok munkát igénylő előadás volt, szerkesztett, jól felépített koreográfiát láttunk, bár apróbb ötletekkel még hatásosabb tánc tud születni. Zeneválasztás: Kerülni kell azokat a zenéket, amik kissé elcsépeltek már. Sokkal szebb hangzásúak azok a zenék, amik autentikus alapúak, a feldolgozásban is. Sokat jelent ezen kívül, ha jól összevágott a zenei szerkesztés. Nyugodtan kérjetek szakmai segítséget. Köszönöm!

Hársfa Egyesület: Pásztor Hóra!

Csak röviden. Két éve járok a csoporthoz. Ez idő alatt nagyon sokat változott a csapat, rendkívüli akarattal vetik be magukat a munkába. Mivel szinte minden instrukció betartottak az előadásukban, csak dicsérettel tartozom nekik. Jó volt!

Mohácsi Duna Gyöngye: Cigány néptánc!

Nagyon nehéz táncot választottak. Technikailag leegyszerűsített mozgásokat jól megoldották, talán annyit, hogy sokkal improvizatívabbá lehet tenni. Ez jellemzi egyébként is ezt a tánc anyagot. A botos tánc ügyesen előadott tánc volt. Ide is annyit tudok csak mondani, hogy sok eredeti táncanyagot kell nézetni a táncosokkal. Abból jobban kijönnek az egyéni stílusjegyek  s azt utánozva, kialakul az előadó saját stílusa. Tetszett egyébként, köszönöm!

Pityóka Néptánccsoport: "Eltemették az öreget"

A csapat, hozta a formáját. A szokásrendnek megfelelő, vidáman előadott táncot láttunk. Szövegmondás érthető volt (fontos része a darabnak). Teljesen magukénak érezték a táncosok az előadást!! Zolikám, ne elégedetlenkedj a színpadon, ha valami nem jól sikerült. Ezt nem szabad nézőként észrevenni, ez egy neked való feladat volt, amit remekül, megoldottál! Hajrá, Pityóka!

Ágfalva: Cigány tánc!

Örültem a témaválasztásnak, jól kiválasztott zenét találtatok. A táncszerkesztés egy kicsit, felépítettebb legyen. Statikus volt a térben mozgás, a fiú alig mozdult el, bár ha  technikailag nem képes rá, akkor más módot kell rá kitalálni. Nézzetek több eredeti autentikus táncot. Köszönöm!

Napraforgó Néptánccsoport: Nyitva van az aranykapu..

Örülök, hogy látom a csapatot. Mindig valami újat hoztok, nem beszélve arról. hogy más formációban is remekül dolgoztok.

Vigyázni kell a táncban megjelenő, gyermekjátékokkal. Vannak olyan játékok, amiket felnőttek, már nem játszanak. Ti már felnőttek vagytok. A koreográfia arányai is elcsúsznak. Van olyan rész, ami sok és van, amit jobban ki kellene bontani. Tudom a megfelelő zene megkeresése nehéz feladat, de azért nem kell lejátszani az egész zenét, mert csak ezt találtuk. A fiatalok sok éves táncos-mozgásos múlttal rendelkeznek, jobban ki kell ezt használni. Köszönöm!

ÉNO Újpalota Budapest: Mulatni mindig van miért - Széken jártunk!

Szakmailag továbbra sem kívánom értékelni (kollégát szívesen meghallgatok).

Az előadásokhoz csak annyit fűznék, hogy rendkívüli munkát végez a csoport. Nagyon sok gyakorlás és gyakorlás és gyakorlás... ez a mottójuk. Márta irányítása, nagyon tudatos, szakmailag felkészült és jól felkészíti a kísérő kollégákat is. Gratulálok a csoportnak, megint magas színvonalú előadást adtak, mindenki örömére. Köszönöm!

Kovács Tibor, néptáncpedagógus

Last modification: V 20 jan. 2019