SZAKMAI ÉRTÉKELÉS - SZÍNJÁTSZÁS

Örülünk neki. Valamennyien. Tényleg. Örülünk, mert bár csökken a fellépők száma, de azért még „VAN” fesztivál. Örülünk, mert bár elég perifériális a sérült emberek tevékenysége néhány ember tekintetében, még fel-fel bukkanunk és hathatós segítségükkel „VAN” fesztivál. És örülünk, mert a lemorzsolódások ellenére mindig találkozunk – találkozhatunk olyan emberekkel, akik pillanatok alatt ráéreznek a műhely feladatokra, integrálódnak és terheket vesznek magukra, és akkor „VAN” fesztivál.

A polgárdiak pillanatok alatt járták be ezt az utat. Jó feladatokat találtak maguknak és nagyszerűen készültek a Nyitóképre. Hálásak vagyunk munkájukért, derűjükért, munkabírásukért, szerteágazó kapcsolataikért, amik nagyban befolyásolták a nyitó est kiváló színvonalát és emelkedett hangulatát. Nagyszerű székesfehérvári zenészeket, táncosokat ismerhettünk meg általuk. KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Hétfőn este két olyan bemutatkozás volt, amiről véleményt kellene mondanom, de ez igen nehéz, hisz Bunford Lászlóval együtt dolgoztam a délutáni próbán, így közelről tapasztalhattam meg munkabírását, érzékeny személyiségét. Kiválóan fogta össze a történetet, támaszkodni lehetett a munkájára. Köszönöm.

A szombathelyi Alternatív Képszínház történetében pedig a hangommal vehettem részt, így itt is nagy volt a személyes érintettségem. Köszönöm Gábor, hogy rám is gondoltál, mikor az előadást tervezted.

Úgy érzem, hogy az új körülmények kiváló, letisztult képeket teremtettek benned és alkotótársaidban is. Ennél világosabban, egyszerűbben, pontosabban már nem is lehetne fogalmazni. A zsirai előadásokban el-el tudtam veszni a díszletben, jelmezben, a történet bonyolításaiban, de most világos úton vezettél minket, egyszerű emberi világunkban. Köszönöm.

Másnap a „Végtelen történet” után egy „Történet”-et kaptunk az abádszalóki Napsugár Klub előadásában. Olyan intim, belső érzéseket, kapcsolatokat kaptunk, amiket ritkán láthatunk a fesztiváli forgatagban. Igazi teremtő munka áll mögöttetek. A világ bármely pontján érvényes előadást láthattunk tökéletes átéléssel megvalósítva. Köszönöm.

Pölöskefő – Szentes János: A szeretet virága egy igazi személyes vallomás volt. Nehéz feladat, köszönet a felkészítőknek és az előadónak!

A kecskeméti Platán Otthon alkotói keresik a hangjukat. Keresitek azt a formát, azokat a kereteket, amik mind a felkészítőknek, mind a fellépőknek élményt nyújtanak. Zenekar, színjátszás, mozgásszínház. Keressetek instrumentális zenét és egyszerű történeteket. Próbáljatok sokat zenével vagy csak csöndben. Bízzatok az egyszerű történetekben. Jó munkát!

Sugár Kata Boglárka: A Mirza mese, bár nagyon sokszor szerepel a fesztiválokon, jó választás, mert egyszerű, könnyen átélhető előadónak, nézőnek egyaránt, de nem szabad rohanni vele. Jó képességű, szép beszédű előadóval van dolgunk, figyeljünk oda rá!

Eger – Meghalsz banya!: Szunyi Csabáné nem először bizonyítja, hogy kiváló érzéke van a színházhoz. Ebből a történetből kevesen hoztak volna ki ennyit. Kiváló dramaturgia, remek szereposztás és nagyszerű kapcsolatok a színjátszók között. „Bendegúz” az egyik legjobb alakítás volt a fesztiválon és még Amanda is tudott poént, mondani! Köszönjük, hogy láthattuk a munkátokat!

Bánhalma – Magyar Magdolna: A kutya meg a nyúl jó választás. A párbeszédes, dinamikus történetet határozott, plasztikus előadásban hallhattuk. Gratulálok! Ivánfi Máriának rögzítési pontokat kell kitalálni, mert könnyen elbizonytalanodik. Használhatja a kezét, nézésirányokat állíthatunk be, illetve támaszkodhat a saját élményeire is.

Polgárdi – Görtler Szilvia: Nem vagy kevesebb. Nagyon veszélyes vállalkozás. Értem a szándékot, mégis azt mondom, hogy a sérültség színpadi bemutatása igényel egy művészi adaptálást. Beszélgessünk róla!

Kontrafék – Jászberény: Jó, hogy egy már-már elfeledett hagyományt (Pünkösdölő) akartok megmutatni, de ez most – ellentétben a tavalyival – nagyon statikusra sikerült. Túl komolyan vettétek a formát. Játékosabban, szólókban, párokban, kisebb-nagyobb csoportokban. A mesélés másik műfaj. Jó munkát!

Magyarbánhegyes – Dinamika: Kell a történet! A színpad nem cél, hanem eszköz a meséhez. A tiétekhez is. Kíváncsiak vagyunk rá! Várjuk!

Szombathely – Szabó Bianka, Horváth Beáta: Barátság. Igen ez a cím, ezt kell előadni és érzékeltetni. Ha meg sem érintik egymást (nem csak fizikailag), nem hiszem el. Hajrá!

Viszket Zsolt: A verset a mondanivalója, az előadónk élethelyzete vagy előadói habitusa alapján választjuk leginkább. Szerintem ez egy nagyon nehéz anyag. Van József Attilának sok-sok könnyebben mondható verse. Vagy ezt kellett volna pontosabban fogalmazni. Jóképességű, vigyázzunk rá!

Hódmezővásárhely – Fodor Erzsébet: Erzsikének most is hálával tartozunk. Otthon van a műfajban és most talán a megszokottnál is magabiztosabb volt. Kitűnőek voltak a halk hangjai. Köszönjük!

Ágfalva – Lúdas Matyi: Nagyon sok problémám volt vele. Ezt megbeszéltük a szakmai értékelésen. Mégis néhány észrevételt itt is elmondanék. A próbateremben határozzátok meg a játszásirányt! Nem lehet folyamatosan hátra beszélni (még Tibornak sem), mert a játszó tekintetétől nem szabad megfosztani a nézőt. Értem, hogy élvezitek a hangjátékot, de szakadjatok el tőle! A „Ti” történetetekre vagyunk kíváncsiak. Várjuk!

Balmazújváros – Makula Rómeó: …sárga cserebogár… Vajon mennyi mindent lehet belesűríteni ebbe a két szóba? Meg lehet-e állítani az időt néhány pillanatra? Ember tud-e varázsolni vagy csak bűvészkedésre képes? Tudtál varázsolni! Világosan, csöndesen, emberi szóval. Köszönöm.

Budapest Hársfa Egyesület – Hullám Izabella: Kérek egy jegyet: Köszönöm, hogy a Helének után most két(!) új produkciót is hoztatok. Nagyszerű csoport vagytok, mégis időről-időre ugyanaz a probléma az előadásotokkal. Hosszú. Viszont ti félelmetesen jó komédiások vagytok és a hibáitok dacára is élvezzük az előadásotokat, mert ti is élvezitek, hogy megnevettettek minket.

Ajka – Ambrózia: Igazatok van, a mai világ úgy tűnik, hogy nem Matyiról szól elsősorban. Köszönjük, hogy ilyen kiváló drámapedagógiát csináltok! Csak és kizárólag a saját verziótokat csináljátok. Az egyik (legközelebbi) műhelyi továbbképzésen szívesen adnék teret a módszeretek bemutatására. Sokaknak segíthetnétek a módszeretekkel.

Szolnok – A véncsávó srácai: Köszönjük a Szigligeti Színház Ádámok és Évák programját! Évről évre újabb és újabb arcotokat pillanthatjuk meg általa. Bár narrációs történetmesélést láthattunk, de abból a lehet legtöbbet hoztátok ki. Ember legyen a talpán, aki ezt a néhányszáz oldalt így tömöríti. Talán a szleng nem elég mai, de ezzel a korral nem biztos, hogy ez a legnagyobb problémánk. Köszönjük!

Ertl Tibor – Sem emlék, sem varázslat: Nagyon jó választás volt Radnóti. Tibor karcosságához, nyersességéhez rengeteg finomságot adott. Csendességre kényszerítette Radnóti lírája. Nagyon köszönjük, igazi élmény volt!

Darvastó – Helén a tehén: Gábor hajrá! Ügyes a csoportod, te is értőn bánsz a színészeiddel. Tudom, hogy nehéz jó alapanyagot (jeleneteket) találni. Talán próbálkozhatnátok összeállítással is. Neked is jó helyben, a fesztiválokon sem jellemző műfaj, és a színészeidnek is alkalmat adhat a rövidebb jelenetekben a magabiztosság megszervezésére. Gratulálok!

Bóly – Lúdas Matyi avagy a libák gágogása: Csuda, csuda, csuda! Remek adaptáció, bűbájos segítők, szívet melengető előadás. Az ajkai előadás személyességét emeltem ki, ti teljesen mást láttatok meg a történetben és azt emeltétek ki. Ahogy a zenekart működtetitek, ugyanazt meg tudtátok tenni a színjátszással is. Köszönöm, hogy láthattam!

Nagyszerű élményt adtak a színjátszás és a versmondás művelői. Volt 2-3 kiváló előadó és sok-sok jó előadás. Különböző műhelyek saját hanggal, különböző utakon. Jó volt veletek találkozni! Boldog hétköznapokat!

Fehér István, színész

Last modification: V 20 jan. 2019