Határok nélkül - Speciális Művészeti Fesztivál Székesfehérváron

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2018. július 2-6. között rendezi meg a fogyatékossággal élő emberek XXXI. Országos Speciális Művészeti Fesztiválját Székesfehérváron.

1987-ben Egerben került megszervezésre az első ilyen kulturális fesztivál, akkor még népdal- és néptánctalálkozóként, majd idővel több művészeti ággal bővülve összművészeti fesztivállá szélesedett, és évente más-más városban, 2002-ben már egyszer Székesfehérváron került megrendezésre.

A kulturális fesztivál elsődleges célja az értelmi fogyatékos emberek otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban működő művészeti műhelyekben és kultúrkörökben végzett művészeti munka és kulturális tevékenység bemutatása. Ezen túlmenően azonban két olyan kiemelten fontos elvárásnak is meg kell, hogy feleljen a fesztivál, mint a kultúraközvetítés, azaz a sérült művészek sajátos látásmódjának közvetítése, hasonlóképpen számukra kulturális javak közvetítése, valamint az egyes műhelyek és alkotói közösségek egymás közti kapcsolatainak ápolása és kiszélesítése.

Az összművészeti fesztiválon várhatóan 40 magyarországi szociális és oktatási intézmény, alapítvány, egyesület, közel 800 résztvevővel képviselteti magát.

A fesztivál fő vonulatát - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a sérült alkotók és esetenként segítőik ének, néptánc, társastánc, moderntánc, vers- és prózamondó, színjátszó, hangszeres zenei, valamint bábjáték előadásai képezik.

E bemutatók színhelye a Vörösmarty Színház lesz naponta 9.30-16.30 óra között. Évtizedes tapasztalat szerint a fesztiválon bemutatott produkciók és alkotások csaknem minden művészeti ágat és műfajt érintenek, illetve ezek csúcsteljesítményeit reprezentálják.

A többségi társadalom tagjaihoz való közelítés, az integráció lehetséges módon történő előmozdítását célozza az a kezdeményezés, hogy a sérült alkotók és művészeti csoportjaik a Fő utcán felállított színpadon is bemutatkozhatnak.

Délutánonként válogatott zenei- és táncprodukciók kerülnek színpadra, esténként koncerteken szórakozhatnak a résztvevők. Fellép többek között a Hangadók, a Szivárvány, és a Lásho Lecsó, valamint a Balkan Fanatik.

A kísérőrendezvények között kiemelt helyet kapnak az MSMME kiállításai – a korábbi fesztiválok fellépőiről készült SZínpadkÉPEK portréfotó kiállítás, a sérült alkotók munkából álló festménykiállítás – valamint az MSMKE speciális filmes napok filmvetítései.

A résztvevők számát és összművészeti jellegét tekintve Európában egyedülálló Speciális Művészeti Fesztivál programsorozata a befogadó város, Székesfehérvár kulturális életének megkerülhetetlen eseménye kíván lenni, mely Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület szervezésében valósul meg.

Last modification: V 20 jan. 2019